Wykonanie
Ciasta
bananowe piekę dość często, bo dość często zalegają u mnie dojrzałe
banany. Tym razem ciasto, a właściwie chlebek
bananowy z
truskawkami . Bardzo prosty do zrobienia, nie za słodki, dość lekki jak na
bananowe ciasto(choć dalej wilgotny), z odrobiną
truskawkowego smaku, w sam raz na
truskawkowy sezon.
250 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej, z jedną łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła, miekkiego3 bardzo dojrzałe
banany3
jajka115 g
brązowego cukrukilkanaście małych
truskawekPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajka, rozgniecione
banany i dokładnie mieszamy. Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki.Pieczemy przez ok 45 minut.