Wykonanie
Zdrowe i pożywne babeczki z pełnoziarnistej
mąki, gdzie
słodycz banana i dyni została przełamana ostrością
imbiru, w sam raz na drugie śniadanie :)Składniki na 12 babeczek:2 bardzo dojrzałe
bananyszklanka musu
dyniowego1/3 szklanki
brązowego cukru1
jajko1/3 kostki
masła1 1/2 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej3 łyżki kandyzowanego
imbiruszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniaDynię kroimy w kostkę, lekko podlewamy
wodą i dusimy do miękkości. Ostudzoną
dynię miksujemy i odmierzamy jedną szklankę.
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy
cukier, rozbełtane
jajko w temperaturze pokojowej,
masło roztopione wcześniej i wystudzone oraz resztę składników i mieszamy, niby można mikserem ale ja dziobałam
banany widelcem i tak też dokończyłam ciasto. A na koniec dodajemy mój sekretny składnik - kandyzowany
imbir pokrojony na drobne kawałki.Ciasto nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papierkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut.Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie gdzie można wygrać taką książkę.