Wykonanie

Gospodynią aktualnej weekendowej
Cukierni jest Pinkcake. Zaproponowała
między innymi ciasto
czekoladowe z
buraczkami, które bardzo mnie zaciekawiło. Zdążyłam je zrobić niemal rzutem na taśmę…250 g
gorzkiej czekolady200 g
brązowego cukru3
jajka100 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 ml
oleju50 g mielonych migdalow250 g startych na drobnej tarce surowych
burakówCzekoladę stopiłam ( w kuchence mikrofalowej, na 300 W).
Jajka ubiłam z
cukrem, dodałam mieszając
olej, następnie ekstrakt
waniliowy,
potem mąkę,
sodę i zmielone
migdały, starte
buraczki i przestudzoną
czekoladę.Piekłam w 180 C około godzinę, do suchego patyczka. Na koniec polałam
polewą czekoladową i posypałam wiorkami kokosowymi, żeby było bardziej dekoracyjne.

Ciasto wyszło smaczne i wilgotne,
buraczki dodały mu ciekawego posmaku. Smacznego !