Wykonanie

Pyszne, pachnące i wilgotne. Takie właśnie jest
jogurtowe ciasto kawałkami
gorzkiej czekolady i
bananami w
likierze kawowym. Nie trzeba go chyba bardziej zachwalać! Musicie spróbować:)No może jednak jeszcze trochę zachęcę. Mój M zjadł prawie całe ciasto w ciągu niespełna dwóch dni. Prawie - bo w moim przypadku, szewc wcale bez butów nie chodzi;) Z wielką przyjemnością Mu pomogłam:)Do samego ciasta nie dodałam
likieru, co oczywiście nie jest zabronione:) U mnie
banany leżakowały przez dłuższy czas w
alkoholu, więc postanowiłam nie przesadzać:) Poza tym, ciasto można podać z
bananami w
likierze lub kieliszkiem
likieru. Wszystko zależy od tego czy lubicie ciasta z
alkoholem.
Czekoladę można pominąć, choć uważam, że
czekolada +
banany to jedno z idealnych połączeń:)
Będę bardzo wdzięczna za każdy oddany na mnie głos w konkursie na Kulinarny Blog 2012. W konkursie bierze udział mój przepis na chlebek
oliwkowy. TUTAJ można na niego głosować:)







Składniki (porcja na tortownicę o średnicy 23cm):2 duże
banany pokrojone w plasterki
likier kawowy (tak aby przykrył pokrojone
banany)2 szklanki
mąki pszennej250ml
jogurtu1/2 szklanki
brązowego cukru2
jajka1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
cynamonu1 tabliczka
gorzkiej czekolady pokrojona na kawałkiPrzygotowanie:Do płytkiego naczynia przełóż pokrojone
banany i zalej
likierem, tak aby
owoce były zanurzone i pozostaw minimum na 20min. Formę do ciasta (u mnie tortownica 23cm), wyłóż pergaminem (nie jest to konieczne, ale z pewnością wygodne). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*.W dużej misce ubij
jajka z
cukrem, a następnie dodaj
jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodaj
olej, dokładnie zmiksuj, przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę i
cynamon i znów dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj
czekoladę i wymieszaj łyżką. Gotową masę wlej do tortownicy.
Banany wyjmuj z
likieru i układaj na wierzchu ciasta ( nie musisz ich odsączać). Piecz w piekarniku (góra + dół) przez około 40minut, pod koniec kontrolując metodą suchego patyczka.Podawaj z
bananami w
likierze bądź bez dodatków:)Smacznego:)