Wykonanie
Gospodynią październikowej edycji Weekendowej
Cukiern i jest Pinkcake, która zaproponowała dwa ciekawe przepisy. Od razu po przeczytaniu propozycji zaplanowałam upieczenie i ciasta z
buraków i rogalików
marchewkowych . Najpierw zabrałam się za ciasto buraczane, które jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Nie miałam mielonych
migdałów więc pogniotłam
płatki, nie zrobiłam tego dokładnie stąd widoczne są na zdjęciu kawałki.
Buraki oczywiście nie są wyczuwalne ale trzymają wilgoć. Moim zdaniem to ciasto jest o wiele lepsze niż to z
cukinią, na które przepis krążył w
sieci jakiś czas temu i które ja też piekłam. Korzystając z doświadczenia, które wtedy zdobyłam zastapiłam
sodę (nie znoszę jej)
proszkiem do pieczenia. Jak dla mnie jest to super ciasto, odrobinę za słodkie ale nie jest to rzecz, która by je dyskwalifikowała, ilość
cukru można redukować a może ktoś lubi bardziej słodko ode mnie. Dziękuję Pincake za świetny przepis i wszystkim polecam to ciasto.

Składniki:250 g
gorzkiej czekolady3
jajka200 g
brązowego cukru100 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej (zastąpiłam proszkiem do pieczenienia)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g mielonych
migdałów250 g surowych
buraków startych na drobnych oczkachNa polewę:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru100 g kwaśnej
śmietanyCzekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej po czym ostudzić.Smacznego:)
Jajka ubić z
cukrem i
olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem
waniliowym, przesianą
mąką,
sodą,
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami. Ze startych
buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną
czekoladą i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę:
czekoladę rozpuścić w kapieli
wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z
cukrem i
śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.