ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto buraczane

Czekoladowe ciasto buraczane

nazwa

Wykonanie

Gospodynią październikowej edycji Weekendowej Cukiern i jest Pinkcake, która zaproponowała dwa ciekawe przepisy. Od razu po przeczytaniu propozycji zaplanowałam upieczenie i ciasta z buraków i rogalików marchewkowych . Najpierw zabrałam się za ciasto buraczane, które jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Nie miałam mielonych migdałów więc pogniotłam płatki, nie zrobiłam tego dokładnie stąd widoczne są na zdjęciu kawałki. Buraki oczywiście nie są wyczuwalne ale trzymają wilgoć. Moim zdaniem to ciasto jest o wiele lepsze niż to z cukinią, na które przepis krążył w sieci jakiś czas temu i które ja też piekłam. Korzystając z doświadczenia, które wtedy zdobyłam zastapiłam sodę (nie znoszę jej) proszkiem do pieczenia. Jak dla mnie jest to super ciasto, odrobinę za słodkie ale nie jest to rzecz, która by je dyskwalifikowała, ilość cukru można redukować a może ktoś lubi bardziej słodko ode mnie. Dziękuję Pincake za świetny przepis i wszystkim polecam to ciasto.
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (zastąpiłam proszkiem do pieczenienia)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.
Smacznego:)
Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/10/Czekoladowe-ciasto-buraczane.html