Wykonanie
Przepyszne ciasto !!!! :) Puszyste, wilgotne,
rabarbar nie jest kwaśny i całość również stanowi idealną równowagą pod względem słodkości. Na wierzchu mamy kropeczkę na I czyli cudowną kruszonkę z nutą
cytryny i chrupiącymi
migdałami. Ciasto jest idealne kiedy mamy mało
rabarbaru a zarazem banalnie proste w przygotowaniu. Jeśli spodziewacie się gości to od razu upieczcie dwa bo jeden to mało :) Przepis z foodtasticmom.com .

Składniki na kruszonkę :1/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru1 łyżka
brązowego cukru1/4 łyżeczki
skórki cytrynowej ( dałam łyżeczkę )1/4 łyżeczki
soli2 łyżki zimnego
masła1/4 szklanki posiekanych
migdałówWszystkie składniki oprócz
migdałów wkładamy do miski. Rozcieramy palcami aby
masło utworzyło z pozostałymi składnikami grudki. Na końcu dodajemy
migdały, mieszamy. Odstawiamy do lodówki.Składniki na ciasto :1 i 1/2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki
sody1/2 szklanki tłustej kwaśnej
śmietany ( użyłam 18 % )1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
cukru brązowego1/4 szklanki
oleju roślinnego najlepiej rzepakowego1
jajo1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 duża łodyga
rabarbaruRabarbar myjemy, usuwamy wierzchnią skórkę i tniemy na niewielkie kawałki.W jednej misce mieszamy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia. Odstawiamy.Osobno łączymy na jednolitą masę :
śmietanę,
olej, oba
cukry,
jajko, ekstrakt
waniliowy.Suche składniki przesypujemy do mokrych. Mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka.Ciasto przelewamy do keksówki o długości ok 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy równomiernie kruszonkę.Pieczemy w temp. 175 przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)