Wykonanie
Moje kolejne spotkanie z Ireną i Andrzejem zaowocowało wspaniałym
chlebkiem rabarbarowym z
orzechami. Ciasto przygotowane na bazie
maślanki jest mięciutkie,
orzechy wspaniale chrupią a
rabarbar świetnie ożywia swoją kwaśnością. Całość jest zwieńczona pyszną kruszonką. Bardzo zachęcam Was do upieczenia tego ciasta bo naprawdę nie pożałujecie a Irenie i Andrzejowi dziękuję za kolejne wspólne pieczenie.

Składniki:1 i pół szklanki
brązowego cukru (dałam 1 szklankę)2/3 szklanki
olejujajko1 szklanka
maślanki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
wanilii2 i pół szklanki
mąki (dałam 2 szklanki)2 szklanki pokrojonego świeżego
rabarbarupół szklanki posiekanych
orzechów1 łyżka miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru.Piekarnik rozgrzać do temp. 175 stopni C. 2 foremki o wymiarach ok. 20 cm x 10 cm wysmarować tłuszczem. W misce wymieszać
brązowy cukier i
olej, miksować do połączenia na gładką masę. Dodać
jajko,
maślankę,
sól,
sodę,
wanilię i
mąkę. Zmiksować. Wmieszać
rabarbar i
orzechy. Przełożyć do przygotowanych foremek. Wymieszać
masło i
cukier, a powstałą kruchą mieszanką posypać ciasto. Piec w temp. 175 stopni C przez 50-55 minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjmiemy suchy. Wystudzić na kratce. Podawać pokrojone w plastry.Smacznego:)