Wykonanie
Do skosztowania
ciastek z kultowymi M&Msami nie trzeba długo namawiać nikogo, a już w szczególności dzieci. Chrupiący wierzch,
maślany środek i mnóstwo kolorowej radości.
Ciastka umiliły imieninowe party dla koleżanek Zofii. Tort z kremem z
białej czekolady i
truskawkami, który poszedł na pierwszy ogień, wysoko ustawił poprzeczkę.
Ciastka oczywiście zasmakowały dziewięciolatkom, ale tego akurat byłam pewna.Składniki na 26 szt.:150 g
masła150 g
brązowego cukru( w tym 1/3 białego)300 g
mąki1
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu
wanilii1/2 łyżeczki
sodySzczypta
soliM&Ms bez
orzechów, 120-130 gWykonanie:Wymieszać
mąkę z
sodą i
solą, przesiać. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
jajko i ekstrakt
waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania.Odstawić tak przygotowane ciasto do lodówki na 15 - 30 minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 m&msy . Piec 12 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni .Smacznego!