Wykonanie
Sezon w pełni,nie można tego nie wykorzystać. Dziś na śniadanie zrobiłam
rabarbar zapiekany z kruszonką ale niestety,zdjęć się nie doczekał. Za,to mam coś innego....równie dobrego... ;)

Składniki:Ciasto:1 szklanka
cukru1
jajko2 łyżki
masła,roztopionego1 szklanka
maślanki2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 szklanka posiekanego
rabarbarudodatkowo:1/2 szklanki
cukru2 łyżki
masła,roztopionegoDo miski włóż
cukier,
jajko i
masło.Powoli miksuj dodając
maślankę.W osobnej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
sodę.Mieszając dodawaj do
maślanki. Dodaj
rabarbar i wymieszaj.Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.W miseczce wymieszaj
cukier i
masło,polej nim wierzch ciasta.Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.Polewa:1/2 szklanki
mleka skondensowanego1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
masła1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWszystkie składniki oprócz
wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.

