Wykonanie
Muffinki te zrobiłam dla mojej córci na imieniny. Małżonek stwierdził, że są idelane, słodko-kwaśne. A do tego jeszcze były bardzo wilgotne. Wykorzystałam ten przepis na ciasto .

Składniki:Suche200 g
mąki150 g drobnego
cukru kryształu (dałam 140g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliMokre60 g stopionego i wystudzonego
masłaok. 120 ml
mleka1 duże
jajkoDodatkowo200 g
rabarbarucukier trzcinowy do posypaniaWykonanie:W dużym naczyniu wymieszać składniki suche.Do drugiego naczynia wlać
mleko. Dodać
jajko, roztrzepać, wlać
masło i wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych, krótko mieszać tylko do połączenia składników, dodać
rabarbar i delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości dołków. Posypałam je łyżeczką
cukru trzcinowego. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 25 minut. Zostawić w formie jeszcze przez ok. 5-10 minut,
potem wyjąć i studzić na kratce.

/wydrukuj przepis/