ßßß
Składniki:Suche200 g mąki150 g drobnego cukru kryształu (dałam 140g)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliMokre60 g stopionego i wystudzonego masłaok. 120 ml mleka1 duże jajkoDodatkowo200 g rabarbarucukier trzcinowy do posypaniaWykonanie:W dużym naczyniu wymieszać składniki suche.Do drugiego naczynia wlać mleko. Dodać jajko, roztrzepać, wlać masło i wymieszać.Mokre składniki wlać do suchych, krótko mieszać tylko do połączenia składników, dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości dołków. Posypałam je łyżeczką cukru trzcinowego. Wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec ok. 25 minut. Zostawić w formie jeszcze przez ok. 5-10 minut, potem wyjąć i studzić na kratce.
/wydrukuj przepis/