Wykonanie
Składniki:(ok. 12 sztuk)- 2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/4 łyżeczki
soli- 2
jajka- pół szklanki
oleju- 200 ml
mleka- 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę
rabarbaruNa kruszonkę:- 35 g pokruszonych
płatków migdałowych- 2 łyżeczki
cukru- 1 łyżeczka
masłaPrzygotowanie:W pierwszej misce połączyć suche składniki t.j.
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.W drugiej misce wymieszać mokre składniki czyli
jajka,
olej,
mleko.Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać.Następnie dodać
rabarbar i wymieszać raz jeszcze.Składniki na kruszonkę razem połączyć w miseczce, rozcierać palcami.Nałożyć ciasto do przygotowanych wcześniej foremek, wierzch posypać kruszonką.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C przez 25 minut.