Wykonanie
Rabarbar jest bardzo cierpki i pachnący. Dodaje się go do kompotów,
soków, a także wypieków (najczęściej
drożdżowych). Jako środek leczniczy stosowany był w starożytnych Chinach i krajach arabskich. W powszechnym użyciu, w kuchni pojawił się dopiero w XVII wieku, wraz z rozpowszechnieniem się
cukru. Dziś proponuję przepis na ciasto z dodatkiem
rabarbaru.300 g
mąki100 g
cukru50 ml
mleka100 g
masła300-400 g
rabarbaru2
jajka1 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliOgonki liściowe
rabarbaru myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki 3 centymetrowej długości. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
sól i mieszamy. Następnie dodajemy
jajko,
mleko oraz rozpuszczone mało. Miksujemy do momentu otrzymania jednorodnej masy. Ciasto rozlewamy do formy i przyozdabiamy kawałkami
rabarbaru. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
