Wykonanie
cornmeal sweet bread, dried apricots
To jest właśnie wspaniałe w blogowaniu. Kiedy myślę, że nie znajdę już czegoś lepszego, zawsze pojawia się nowy przepis, który wypróbowuję, a następnie się zachwycam i zapisuję w pamięci na lata. Tak stało się dzisiaj z tym
chlebkiem, który może wygląda niepozornie, jednak w smaku zachwyca. Przypomina mi nieco scones, jednak przebija się tu charakterystyczny delikatny smak
mąki kukurydzianej, a choć
masła w wypieku jest niewiele, czuć je wyraźnie. Czyli, podsumowując - chlebek słodki, kruchy,
maślany i miękki. Czego chcieć więcej? Ja nie wiem.Poza dzisiejszym porankiem robiłam go już kilka
razy, a także poleciłam kilku znajomym. Z czystym sumieniem przekazuję przepis Wam i tak samo - zachęcam do spróbowania. :)
/5 porcji - 1 wielkości mojej kokilki/- 175g
mąki kukurydzianej- 125g
mąki żytniej- 45g
cukru trzcinowego- 250 ml
mleka- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajko- 45g
masła + do natłuszczenia foremek-szczypta
soliW misce mieszamy
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól. W drugiej ubijamy
jajko z roztopionym, lekko ostudzonym
masłem i
mlekiem. Składniki suche wsypujemy do mokrych, mieszamy, a następnie nakładamy ciasto do natłuszczonych foremek. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. Jemy
solo lub podajemy ze słodkimi dodatkami.Inspiracja