ßßß Cookit - przepis na Pancakes maślankowe II

Pancakes maślankowe II

nazwa

Wykonanie

Puszyste, mięciutkie, wysokie pancakes na maślance. Podobno najlepsze na świecie. Ja sprawdziłam i z czystym sumieniem potwierdzam - są idealne :) Jaki jest ich sekret? Składniki suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Czyż nie wyglądają apetycznie? :)
Składniki (na 12 dużych naleśników):
3 szklanki * mąki
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
3 szklanki maślanki
pół szklanki mleka
3 jajka
80 g roztopionego masła
* o poj. 250 ml
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem.
Źródło/ Inspiracja: Bunny's Warm Oven
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/02/pancakes-maslankowe-ii.html