ßßß
Składniki (na 12 dużych naleśników):3 szklanki * mąki3 łyżki cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki soli3 szklanki maślankipół szklanki mleka3 jajka80 g roztopionego masła* o poj. 250 mlPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie jajka z maślanką, mlekiem i lekko przestudzonym masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem.Źródło/ Inspiracja: Bunny's Warm Oven