Wykonanie
Puszyste, mięciutkie, wysokie pancakes na
maślance. Podobno najlepsze na świecie. Ja sprawdziłam i z czystym sumieniem potwierdzam - są idealne :) Jaki jest ich sekret? Składniki suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach i łączymy je ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.Czyż nie wyglądają apetycznie? :)
Składniki (na 12 dużych naleśników):3 szklanki *
mąki3 łyżki
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
soli3 szklanki
maślankipół szklanki
mleka3
jajka80 g roztopionego
masła* o poj. 250 mlPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej ubić delikatnie
jajka z
maślanką,
mlekiem i lekko przestudzonym
masłem. Ważne - wszystkie składniki połączyć ze sobą dopiero tuż przed smażeniem. Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po pół szklanki ciasta) z obu stron na rumiano (kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę). Podawać z
syropem klonowym,
miodem, bądź dowolnym
dżemem.Źródło/ Inspiracja: Bunny's Warm Oven