Wykonanie
Rabarbar to pyszne warzywo, w zasadzie odwrotnie niż
pomidor, którego używamy jako warzywa,
rabarbar pełni funkcję
owocową:) W każdym razie postanowiłem zrobić pyszne muffiny z
rabarbarem prosto z ogródka i udało się:!Do przygotowania 24 muffinów potrzebujesz:
- 2 szklanek
mąki- pół szklanki
cukru- 1 i 1/3 szklanki
jogurtu truskawkowego- 2
jajek- 2/3 szklanki
oleju- szczypty
soli- łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczki
sody oczyszczonej- 1,5 szklanki pokrojonego, obranego
rabarbaru- 4 łyżek
masła- 4 łyżek
cukruPokrojony
rabarbar wymieszaj z
cukrem i
masłem. Na dnie foremek do muffinów ułóż mieszankę. Do miski wsyp suche składniki, następnie dodaj mokre i wymieszaj do uzyskania dość gładkiej masy. Nie mieszaj za długo bo ciasto wyjdzie zbite. Na
rabarbar z
masłem i
cukrem wylej ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 20 - 25 minut. Sprawdź wykałaczką, czy wbita w środek wychodzi czysta. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i po kilku minutach obkrój nożem muffiny jeśli są do niej przyklejone, następnie odczekaj jeszcze chwilę i połóż na formie tacę, następnie je odwróć i ostrożnie popukaj w dno formy i podnieś ją. Muffiny powinny być teraz na tacy.Smacznego:)