Wykonanie

Pyszne
ciastka o smaku
chałwowym z dodatkiem posiekanej
czekolady. W przepisie wykorzystujemy pastę tahini (wykonaną z nasion
sezamu), a nie samą
chałwę, dzięki
czemu ciastka nie są zbyt przesłodzone. Są wspaniałe, delikatne, mocno kruche, słodko - słone, po prostu rewelacyjne :).Składniki na 20 - 25 sztuk:115 g
masła140 g jasnej pasty tahini100 g miałkiego jasnego
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko1
żółtko150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli100 g posiekanej
gorzkiej czekoladysól w płatkach, do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło, tahini i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko, następnie
żółtko, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i utrzeć. Dodać
mąkę pszenną,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól, a następnie zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekaną
czekoladę i wymieszać z
ciastem szpatułką.2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Niedużą łyżką do
lodów (gałkownicą) nabierać ciasto (będzie klejące) i układać na blasze, w sporych odstępach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i oprószyć
solą w płatkach.Piec w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów
ciastek. Wyjąć z piekarnika (
ciasteczka od razu po upieczeniu będą miękkie i bardzo kruche) i poczekać do przestudzenia
ciastek, następnie przenieść na kratkę.Smacznego :-).


Źródło przepisu - I Will Not Eat Oysters .