Wykonanie
Miałam w domy kilogram
nerkowców, przeszukałam więc internet w poszukiwaniu jakiegoś przepisu. Znalazłam ten, ale w trakcie pieczenia nie spodobała mi się ilość
orzechów. Przeszukałam internet w poszukiwaniu oryginalnej wersji i jednak miałam dobre przeczucie.
Orzechów było za dużo. Zrezygnowałam z
maślanego kremu. Z dwóch powodów, po pierwsze i bez kremu są cudowne, a po drugie nie podoba mi się pomysł przypalania
masła.

Składniki:120 g
masła o temperaturze pokojowej150 g
cukru brązowego1
jajko75 g kwaśnej
śmietany1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli200 g posiekanych
orzechów nerkowca
Wykonanie:Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia
ciastek (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).W dużej misce utrzeć 120 g
masła z
cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać
jajko, dobrze mieszając, a następnie dodać
śmietanę i 1 łyżeczkę
wanilii. Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą i stopniowo dodawać do utartej masy. Dodać
orzechy nerkowca i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką okrągłe kupki ciasta na przygotowaną blachę do
ciastek.Piec przez 12 do 15 minut w nagrzanym piekarniku. Pozostawić
ciasteczka na 5 minut na blasze by ostygły, a następnie przełożyć na metalową podstawkę by całkowicie ostygły.

/wydrukuj przepis/