ßßß
Składniki:Babka:450 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli220 g miękkiego masła150 g ciemnego brązowego cukru320 g masy kajmakowej (krówkowej)4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki ekstraktu waniliowego260 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)Polewa:150 g masy kajmakowej (krówkowej)3 łyżki mlekaWykonanie:Babka: w misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem i wanilią, dopóki nie uzyskamy gładkiego kremu. Następnie dodajemy masę kajmakową i miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Cały czas miksując dodajemy po jajku. Mieszając na wolnych obrotach dosypujemy mąkę (w trzech częściach) i jogurt – do połączenia się składników.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50-70 minut (u mnie 70 minut). Aby mieć pewność, że ciasto nie jest surowe, sprawdzamy je za pomocą patyczka. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy, możemy wyjmować babkę z piekarnika. Upieczone ciasto po 15 minutach wyciągamy z formy.Polewa: masę kajmakową podgrzewamy z mlekiem w niewielkim rondelku. Mieszamy, aby postała gładka masa. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy polewę.Smacznego!
Przepis na babkę znaleziony tutaj .