Wykonanie
Święta za pasem, czas na jakąś Wielkanocną propozycję. Dzisiaj tradycyjnie babka. I to jaka babka … kajmakowa. Czy to nie brzmi fantastycznie?! Wilgotna, karmelowa, pyszna! Masę kajmakową mogłabym wyjadać łyżką z puszki, tym razem na szczęście się powstrzymałam, i dobrze, bo warto było :) Są tradycyjne potrawy, które lądują na wielkanocnym
stole i pewnie bez nich święta są jakieś nie takie same, ale jestem zdania, że warto przygotować po prostu to co nam smakuje. W końcu chodzi o to, żeby miło spędzić czas i sobie dogodzić. A co tam :) Dlatego teraz klasycznie coś co z Wielkanocą się kojarzy a za chwil parę pianka malinowa na biszkoptach,
czemu by nie na święta :)
Składniki:Babka:450 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli220 g miękkiego
masła150 g ciemnego
brązowego cukru320 g masy kajmakowej (krówkowej)4 duże
jajka (w temperaturze pokojowej)2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego260 g
jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)Polewa:150 g masy kajmakowej (krówkowej)3 łyżki
mlekaWykonanie:Babka: w misce mieszamy ze sobą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W drugiej misce miksujemy
masło z
cukrem i
wanilią, dopóki nie uzyskamy gładkiego kremu. Następnie dodajemy masę kajmakową i miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Cały czas miksując dodajemy po
jajku. Mieszając na wolnych obrotach dosypujemy
mąkę (w
trzech częściach) i
jogurt – do połączenia się składników.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formę do babki smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50-70 minut (u mnie 70 minut). Aby
mieć pewność, że ciasto nie jest surowe, sprawdzamy je za pomocą patyczka. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy, możemy wyjmować babkę z piekarnika. Upieczone ciasto po 15 minutach wyciągamy z formy.Polewa: masę kajmakową podgrzewamy z
mlekiem w niewielkim rondelku. Mieszamy, aby postała gładka masa. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy polewę.Smacznego!
Przepis na babkę znaleziony tutaj .