Wykonanie
Aby osłodzić sobie i najbliższym ten deszczowy początek weekendu zdecydowałam się upiec babeczki. Tym bardziej miałam motywację, że wybieramy się do mojej Mamy. Fajnie będzie wziąć ze sobą coś słodkiego na poczęstunek. Wprawdzie Mama na diecie, ale myślę, że na jedną babeczkę jakoś ją namówię. Tak sobie myślałam od rana. Zakupiłam papierowe foremki do babeczek i ostatnie brakujące produkty spożywcze. Dzień zleciał na codziennych czynnościach domowo - Maksiowych. Przyszło szare deszczowe i przez to "bez-spacerowe" popołudnie, trzeba więc było
plan wcielić w życie.
Składniki (na 12-15 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru pudru (użyj 1/2 szklanki)1/2 opakowania
śmietany 12% (lepiej użyj
jogurtu naturalnego)1/2 kostki
masła2
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowego400 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Masło należy rozpuścić i wystudzić.
Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu (ja dodałam mniej
mleka). Mokre składniki zmieszałam ze sobą. Dolałam do wymieszanych suchych składników i połączyłam w jedną masę.
Plan był taki, że babeczki miały
mieć w środku
budyń. Niestety okazało się to niemożliwe z powodu najbardziej badziewnych foremek na babeczki jakie widziałam. Zostały zrobione chyba z jakiegoś marnego substytutu papieru. Masakra. Tak cienkiego w sensie dosłownym wykonania jeszcze nie widziałam. Nic a nic nie chciały trzymać masy babeczkowej w ryzach. A co dopiero nadzienia budyniowego. Aby nie stracić budyniowej koncepcji niecałą połowę budyniu wymieszałam z
ciastem babeczkowym i wyłożyłam do foremek. Piekłam niecałe 30 minut w temperaturze 185 stopni.
W smaku babeczko - bułeczki są pyszne, ale o formie muffinkowej musiałam zapomnieć, a formę babeczkową udało się uzyskać jedynie w kilku sztukach. Nic tylko iść i rzucić pani sprzedawczyni w twarz te foremki... Oczywiście daruję sobie, ale fakt jest taki, że te foremki popsuły mój misterny
plan. Tak samo jak w gruzach legł
plan wyjazdu do Mamy :(Jedyne co dobre, to, że słodkości zje się i tak, bo w smaku niczego sobie ;) Wskazówki w nawiasie wynikają z tego, że babeczki miały być nadziane
budyniem, a nie budyniowe. Jeśli zdecydujesz się dodać
budyń do ciasta, należy zmniejszyć ilość
cukru i zrezygnować ze
śmietany.
Zapomniałam o sprawie najważniejszej. Inspiracją dla moich bułeczkowych babeczek był przepis, który znalazłam pod tym adresem .