Wykonanie
Niby wiem, że nie mam na co w życiu narzekać, ale czasami trzeba mi o tym przypomnieć, gdy codzienny kierat zaczyna mi zasłaniać, to co najważniejsze. Szkoda życia na marudzenie! Zwłaszcza gdy pod koniec września w okna od rana zagląda słoneczko, a Córcia wskakuje pomiędzy nas i stanowczo domaga się, byśmy już wstali, bo „przecież jest już dzień”, w międzyczasie przysypiając zagrzebana w nasze poduszki :) Takie poranki lubię najbardziej :))Po zamieszaniu z przeprowadzką, a później urlopie w Polsce udało nam się nareszcie wyruszyć na małą wyprawę po naszym nowym miejscu zamieszkania. Odkryłyśmy nieduży, ale zadbany i bardzo przyjemny plac zabaw, obejrzałyśmy miasteczko i zrobiłyśmy zakupy, po czym wróciłyśmy do domu dotlenione i nasłonecznione.
Potem była nasza ulubiona zupa, a na deser muffiny, które właśnie stały się moim numerem jeden.Są po prostu wspaniałe.
Słodycz białej czekolady przełamuje lekko słone
masło orzechowe, którego smak podkreśla z kolei dodatek ekstraktu
waniliowego. Do tego
mąka pełnoziarnista, które nadaje całości lekko
orzechowego posmaku i przyjemnie chrupie w towarzystwie orzeszków. Niebo w gębie :)Polecam :)* przepis pochodzi ze „Złotej księgi czekolady” wydawnictwa OlesiejukSkładniki na 16 muffinów:150g
mąki pszennej razowej50g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli60g miękkiego niesolonego
masła125g
masła orzechowego (użyłam
masła z kawałkami orzeszków, ale gładkie też będzie dobre)100g ciemnego
brązowego cukru, np. muscovado1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 duże
jajko125ml
mleka180g
białej czekolady startej na tarce o grubych oczkach (ja około 50g posiekałam i tak wrzuciłam do ciasta)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Obie
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól wymieszaj i odstaw na bok.
Masło,
masło orzechowe,
cukier oraz ekstrakt
waniliowy utrzyj na puszystą, jednolitą masę. Dodaj
jajko i zmiksuj do całkowitego połączenia.Do masy
maślanej dodawaj na zmianę suche mieszankę z
mąką oraz
mleko, miksując dokładnie.Na koniec wmieszaj do masy startą
czekoladę i wymieszaj szpatułką.Masę nakładaj do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, wypełniając każde z zagłębień do około 2/3 wysokości.
Piecz prze około 20 – 25 minut, aż patyczek włożony w jedną z babeczek będzie po wyjęciu suchy. Wystudź na kratce.Smacznego :)