ßßß
Uwielbiam te ciastkowe kanapki! Kruche cynamonowe ciastka przełożone masłem orzechowym przełamującym ich słodycz to jest to. A jak mam ochotę się zasłodzić po kokardę, to do środka upycham jeszcze opiekane pianki. Po takiej porcji słodyczy mam dosyć na tydzień, albo do następnego ciacha :) Ciastka są pyszne również bez nadzienia, albo posmarowane kremem czekoladowym, czy marmoladą.Składniki na ciastka (ok. 10 dużych podwójnych sztuk):-200g masła solonego-1 szklanka brązowego cukru-1/2 łyżeczki soli-1 jajko-1 łyżka ekstraktu waniliowego-2 szklanki mąki pszennej-1/2 łyżeczki cynamonu-1 łyżeczka proszku do pieczenia-1/2 łyżeczki sodyDo obtoczenia:-1/3 szklanki cukru brązowego-1 łyżeczka cynamonuPonadto:-masło orzechowe (u mnie z kawałkami orzeszków) (tyle łyżeczek, ile ciastek)-dla prawdziwych słodyczolubów pianki marshmallow (tyle łyżeczek, ile ciastek)Mąkę przesiewamy z soda, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce mieszamy rozpuszczone masło, cukier i sól. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy przesiana mąkę i dokładnie łączymy składniki. Cukier mieszamy z cynamonem. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce zachowując niewielkie odstępy. Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy.Gotowe ciastka smarujemy z jednej strony masłem orzechowym (po 1 łyżeczce na ciastko). Ciastka sklejamy. Jeśli chcę się totalnie zasłodzić za wszystkie czasy dodaję jeszcze pianki. Pianki opiekamy nad ogniem i układamy po 2 na połowie ciastek. Przykrywamy pozostałymi ciastkami tworząc "kanapki".
Smacznego!