ßßß Cookit - przepis na Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą

Muffiny z masłem orzechowym i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Muffiny, jak to muffiny, łatwe w przyrządzeniu i szybko znikające ze stołu. Dzisiaj proponuję słodkie połączenie orzechów z białą czekoladą. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis pochodzi z książki "Złota księga czekolady".
/6sztuk; 1 szklanka=250ml/
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
30 g miękkiego masła
60 g masła orzechowego
50 g cukru brązowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
60 ml mleka
1 jajko
90 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
Mąki, proszek, sodę i sól wymieszać w misce.
W drugiej misce zmiksować masło orzechowe z masłem, cukrem i esencją waniliową. Następnie dodać jajko. Wymieszać. Dodać na przemian mleko i mąki. Wymieszać do powstania gładkiego kremu. Dodać kawałki czekolady i wymieszać. Nałożyć ciasto do papilotek na wysokość foremki. Piec 20-25 minut w 180ºC. Jeść wystudzone.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/02/Muffiny-z-maslem-orzechowym-i-biala-czekolada.html