Wykonanie
Moje pierwsze w życiu ciasto do góry nogami. Dzisiaj padło na
ananasowo-
waniliowe. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy godzinka i mamy ciasto gotowe. Ciasto jest słodkie i wilgotne od karmelu i
ananasa. Długo utrzymuje swoją świeżość. Plusem tego ciasta jest również, to, że nie potrzebujemy do niego miksera. Wystarczy dobra trzepaczka i ciasto gotowe. Ciasto pieczemy, najlepiej w naczyniu żaroodpornym, tak aby nam karmel podczas pieczenia nie wyleciał. Coś pysznego! Spróbujcie sami.
'ananasowe ciasto do góry nogami / pineapple upsidedown cake'Składniki:- 1 puszka
ananasa- 1
jajko- 60g
jogurtu naturalnego- 120ml
mleka- 175g
masła (60g+115g)- 210g
mąki pszennej- 1 łyżka stołowa (15ml) ekstraktu
waniliowego- 2 czubate łyżki stołowe
cukru brązowego- 100g
cukru białego- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- 0,5 łyżeczki
soliMasło (60g), razem z
brązowym cukrem, rozpuścić w garnku. Wylać na dno naczynia żaroodpornego (w którym będzie pieczone ciasto). Na to ułożyć plastry
ananasa.Pozostałe
masło (115g) rozpuścić z
białym cukrem i przestudzić.W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (
mąkę pszenną,
biały cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól).W drugiej misce wymieszać
jajko,
mleko,
jogurt i ekstrakt
waniliowy. Wlać do sypkich składników. Dodać rozpuszczone
masło i trzepaczką dokładnie wymieszać.Masę przelać na plastry
ananasa. Wyrównać. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C . Piec 40 minut do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na 10minut. Następnie, przykryć ciasto talerzem i odwrócić.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!