ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej2 łyżki cukru3 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonejstarta skórka ze średniej pomarańczy1 łyżeczka soli85 g masła (bardzo zimnego)175 g kwaśnej śmietany1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 g czekoladowych kropelekDodatkowo (opcjonalnie):25 g masła50 g cukruWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200C. Masło (85g) kroimy w niewielką kostkęW misce malaksera mieszamy ze sobą mąkę, cukier biały i brązowy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z pomarańczy oraz sól.Cały czas miksując dodajemy partiami zimne masło. Miksujemy dopóki nie utworzy się coś na kształt kruszonki.W osobnej misce mieszamy śmietanę, jajko i ekstrakt waniliowy.Do miski z masą śmietanowo-jajeczną dodajemy powstałą kruszonkę i szpatułką (nie używamy miksera!) krótko mieszamy, do czasu aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i znowu delikatnie mieszamy.Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i wykładamy przygotowane ciasto. Formujemy płaski okrąg o średnicy około 18 cm i tniemy na osiem trójkątów (jak pizzę).Przekładamy na papier do pieczenia, rozdzielamy pokrojone kawałki ciasta, tak aby się nie dotykały i pieczemy przez 15-17 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane z wierzchu.Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut.W międzyczasie rozpuszczamy (25 g) masło, smarujemy nim wierzch scones, posypujemy dodatkowo cukrem (ja ten krok pominęłam) i podajemy.Smacznego!