Wykonanie
jabłkowe muffiny z kruszonką były dla mojego mężusia nr 1 :) choć szczerze to najbardziej mu smakowała kruszonka. tym razem zrobiłam inna wersje również z jego ulubiona kruszonką. mam nadzieje , że będzie mu tak samo smakować.składniki na ok 10-12 muffinów:3/4 szklanki
mąki1 szklanka zmielonych
migdałów2/3 szklanki
suszonej żurawiny2
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
soku jabłkowego1/3 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
sody1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakruszonka : po 2 łyżki:
masłapłatków migdałowychbrązowego cukrumąki z
masła,
maki ,
płatków migdałowych i
cukru brązowego zagnieść kruszonkę. w jednej misce wymieszać sypkie składniki (
make,
cukier , mielone
migdały,
żurawinę,
sodę i proszek). w drugiej misce wymieszać płynne (
jajka, sok,
olej) .sypkie składniki przesypać do miski z płynnymi, energicznie wymieszać. powstałą masą wypełnić ( do 3/4 wysokości) foremki do muffinów. na wierzchu ułożyć kawałki kruszonki . piec ok 25 minut w temp 180 stopni.muffinki
migdałowe to moja kolejna propozycja do akcji muffinowej u domi :)