ßßß


Opis : Ryba po grecku to podobno jedno z ulubionych dań Polaków. Słyszałam o nim już jako nastolatka, ale w moim rodzinnym domu nigdy nie zostało przyrządzone i tym samym nie interesowałam się w jaki sposób jest powiązane z Grecją. Prawda jest podobno taka, że nazwa nie ma nic wspólnego z tym krajem. Skąd pochodzi nazwa ryby po grecku, tak naprawdę nie wiadomo. Jedno jest pewne, że to danie w 100% polskie, gdyż jadane tylko przez Polaków.W zeszłym roku pierwszy raz skosztowałam tej potrawy u koleżanki i szczerze mówiąc bardzo mi zasmakowała, więc w tym roku zagościła na moim wigilijnym stole. Idealne jako potrawa wigilijna, ale również jako przekąska.Jest to bardzo smaczne i zdrowe danie. Przyrządza się je ze smażonych ryb i duszonych warzyw, a na koniec doprawia na pomidorowo, aby nabrało charakterystycznego smaku.Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno. W obu wersjach smakuje dobrze.Polecam szczerze.Pochodzenie : kuchnia polska; przepis ogólny dostałam od koleżanki i dopracowałam go szczegółowo z małymi zmianamiIlość : 2 małe miseczki (ich łączna pojemność wynosiła ok. 1 , 6 l)Składniki Na Warstwę Rybną :800 g filetów rybnychsólpieprzsuszona kolendrabazyliamąkaolej do smażeniaSkładniki Na Warstwę Warzywną :2 łyżki oleju1 średnia cebula (130 g)800 g marchewki1 większa pietruszka1/3 średniego selera (250-300 g)1 szkl. wodysok z 1 cytryny2 liście laurowe3 ziela angielskie2 łyżeczki suszonego lubczyku3 średnio-czubate łyżki koncentratu pomidorowego1 średnio-czubata łyżka ketchupu2 łyżki octu winnego1,5 łyżeczki cukrusólpieprzPrzygotowanie Filetów Rybnych :Całe filety przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i bazylią.Obtoczyć z obu stron w mące.Rozgrzać olej na patelni.Usmażyć filety z obu stron (mogą być lekko zarumienione).Usmażone filety odkładać do wystudzenia.Przygotowanie Warzyw :Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę.W większym rondlu/garnku rozgrzać olej.Dodać cebulę i krótko przesmażyć, aby zeszkliła się.Dodać warzywa starte na tace.Przesmażać krótko ok. 3 min.Zalać wodą.Wlać sok z cytryny.Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk.Dusić na małym lub średnim płomieniu ok. 20 min. bez przykrycia,często mieszając, aby płyn w całości wyparował.Dodać koncentrat pomidorowy oraz ketchup.Wlać ocet winny.Dodać cukier.Wymieszać dokładnie.Dusić jeszcze ok. 5 min.Doprawić solą i pieprzem.Przygotowanie Końcowe :Filety pokroić w większą kostkę (tak, aby łatwo nakładało się je na łyżkę wraz z warzywami).Warzywa i filety układać warstwami na przemian (dla ułatwienia możemy podzielić na równe części ryby i warzywa, a następnie układać je w równych i możliwych dla rozmiarów miski porcjach).Przygotowana potrawę należy zostawić w lodówce na 1-2 dni, aby całość się przegryzła.Podawać na ciepło lub zimno (ja jedną miseczkę podałam na zimno, a zawartość drugiej podgrzałam i podałam na ciepło).