Soda oczyszczona

nazwa

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona (wodorowęglan sodu) jest zasadowym i rozpuszczalnym w wodzie, białym proszkiem. Po zmieszaniu sody z kwasem dochodzi do reakcji chemicznej, która wytwarza dwutlenek węgla. Prościej mówiąc, tworzą się pęcherzyki, dzięki którym wypieki zaczynają rosnąć. Sodę do pieczenia wykorzystuje wiele przepisów, które wymagają też kwaśnych składników, takich jak ocet, jogurt, maślanka lub śmietana.

Historia

3.500 lat p.n.e. starożytni Egipcjanie wykorzystywali natron, który składał się głównie z węglanu sodu. Używali go jako środka czyszczącego oraz substancji do mumifikacji zwłok. Natron jest uznawany za pradawnego przodka dzisiejszej sody oczyszczonej. W 1843 roku, brytyjski chemik, Alfred Bird stworzył pierwszą wersję proszku do pieczenia. Proszek ten powstał z myślą użycia go jako substytutu dla drożdży, które wywoływały reakcje alergiczne o żony Birda. Trzy lata później powstała firma pod nazwą Arm & Hammer, a jej specjalnością była produkcja sody oczyszczonej. Po dziś dzień, produkty Arm & Hammer są wysoce cenione na całym świecie.

Zastosowanie

  • W połączeniu z kwaśnym płynem, soda wchodzi w natychmiastową reakcję chemiczną. Z tego powodu, należy ją dodawać tylko do suchych składników.
  • W celu wykorzystania sody oczyszczonej do produkcji lekkich i puszystych naleśników czy babeczek, ciasto musi mieć odpowiednią kwasowość. Można użyć maślanki, jogurtu, soku z cytryny, octu, sosu jabłkowego lub miodu.
  • Jeżeli ciasto nie zawiera odpowiedniego poziomu kwasowości (np. w zastąpieniu maślanki świeżym mlekiem), soda oczyszczona nie przekształci się w dwutlenek węgla. Tym sposobem, ciasto nie urośnie tak jak powinno, a soda zostawi po sobie nieprzyjemny, mydlany smak.
  • Stanowi świetne rozwiązanie w oczyszczaniu z brudu owoców i warzyw.
  • Bardzo dobra w myciu naczyń. Do naczynia z wodą i płynem do mycia naczyń dodać 2 łyżki sody oczyszczonej. Pomoże usunąć tłuszcz i resztki żywności z talerzy, garnków i patelni.
  • Soda sprawdzi się również w przypadku bardziej opornego brudu, jak naczynia z przypalonymi resztkami żywności. Wystarczy moczyć naczynia w sodzie oczyszczonej z wodą i płynem do mycia naczyń. Nasypać trochę sody na czystą i wilgotną gąbkę lub szmatkę. Następnie, użyć jej jako proszku czyszczącego i wyszorować naczynie.
  • Pomaga w pozbyciu się ze szklanek i dzbanków osadu z kawy lub herbaty. Wystarczy je umyć w roztworze z wody i sody oczyszczonej. Jeśli plamy są bardziej uporczywe, zanurzyć naczynia w wodzie z sodą i płynem do mycia naczyń, na całą noc.
  • Nie maskuje nieprzyjemnych zapachów z ust, tylko całkowicie się ich pozbywa. Zmieszać łyżeczkę sody z wodą i przepłukać jamę ustną.
  • Jest stosowana w przyrządzaniu czekoladowego ciasta, ponieważ zabarwia kakao w proszku na czerwonawo-brązowy kolor.
  • Warzywa gotowane w wodzie z sodą oczyszczoną nie utracą swojego koloru. Ale warto mieć na uwadze, że soda zafunduje warzywom papkowatą konsystencję i spowoduje utratę witaminy C.
  • Posypanie sodą płonącego tłuszczu pomoże ugasić ogień.
  • Umieszczenie w lodówce otwartego opakowania sody oczyszczonej, wchłonie nieprzyjemne zapachy.

Przechowywanie

Nieodpowiednio przechowywana, soda oczyszczona może się zepsuć. W celu sprawdzenia, czy wciąż nadaje się do użycia, wystarczy dodać 2 łyżeczki octu do ¼ szklanki sody oczyszczonej. Jeśli zacznie bulgotać zaraz po dodaniu octu, to znaczy, że wciąż jest dobra do użytku.

Sodę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu. Soda musi być szczelnie zamknięta (np. w plastikowej torbie), ponieważ wykazuje tendencje do wchłaniania zapachów. Szczelność uchroni też sodę przed niepożądaną wilgocią, która przyśpiesza jej psucie. Właściwie przechowywana, soda oczyszczona przetrwa bardzo długi okres czasu (nie musi być przechowywana w lodówce).

Wartości odżywcze

Porcja: 4.6g Kalorie: 0 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość4.278E-06 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate0   μg

Tłuszcze jednonienasycone0   μg

Tłuszcze wielonienasycone0   μg

Tłuszcz0   g

Tłuszcze nasycone0   μg

Węglowodany0   g

Total Folate0   μg

Cukier0   g

Białko0   g

A0   μg

B10   mg

C0   mg

B60   mg

E0   mg

B30   mg

B120   μg

B20   mg

B50   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60 mg

Fosfor0   mg

Magnez0   mg

Potas0   mg

Sód1.3   μg

Wapń0   mg

Żelazo0   mg

Cynk0   mg

Mangan0   μg

Miedź0   μg

Selen9.2E-09   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %