ßßß
Składniki :1 szklanka tahini (pasty sezamowej)3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 szklanka cukru pudru160 g posiekanych suszonych daktyli200 g miękkiego masłaopcjonalnie sezam do dekoracji (u mnie czarny)Zważywszy na krótką listę składników, zrobienie ciasta jest banalnie proste i polega na wymieszaniu wszystkich wymienionych ingrediencji na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie za sucha – możesz dolać odrobinę wody.Z przygotowanego ciasta utocz kuleczki wielkości orzecha włoskiego i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę posyp sezamem i spłaszcz. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeśli chcesz samodzielnie zrobić tahini, potrzebujesz:4 szklanki ziaren sezamu2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowegoNasamprzód ziarna upraż na patelni albo na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (często mieszaj i miej na nie oko, nie mogą się przypalić!). Powinno to Ci zająć 10 minut życia. Kiedy sezam nabierze pięknej złotej barwy, ostudź go i zmiksuj z olejem. Ja zrobiłam to w blenderze. Dorota z MW polecała przechowywać w lodówce do 2 miesięcy – trzymałam prawie pół roku i nic się nie stało (pasta nie zjełczała, nie wyrosły jej włosy, smak się nie zmienił).
Related PostsBabka na winie musującymDaktyle pieczone w boczkuRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremMakowiec zawijany z białym makiemŁososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników