Wykonanie
Przepis jest bardzo prosty i znany chyba większości z nas.Jedni mawiają, że to kryzysowe ciasto, ponieważ wykonane ze składników uzbieranych,inni uważają je za rarytas na przykład moje dzieci :-)a jeszcze inni mówią, że to babka.Nie ważne jednak jak kto je nazywa, ważne że proste, szybkie i smaczne!
Świąteczne ciasto
makowe. z przepisu babciSkładniki:1 szklanka
białek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanki
maku1/2 kostki
masła1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejcukier puder do posypania wierzchuPrzygotowanie:
Białka ubić z
cukrem na sztywno.
Masło roztopić i schłodzić.Do
białek dodać
mąkę,
sodę, oraz
mak.Wszystko wymieszać.Dodać roztopione
masło.Przełożyć do podłużnej blaszki keksowej i piec 20 minut w temperaturze 160'Po wyciągnięciu i schłodzeniu ciasta, posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
Dodaję do akcji: