Wykonanie
Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu):600 g
mąki pszennej250 g
margaryny (jeśli domek będzie zjedzony polecam
masło)200 g ciemnego
cukru (
biały cukier się nie nadaje)7 łyżek płynnego
miodu1,5 łyżeczki
sody1 opakowanie
przyprawy do piernikaW garnuszku umieścić
margarynę,
cukier,
miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.Do misy miksera wsypać
mąkę,
sodę,
przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną
margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy
domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy.Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia.Sklejanie
domku:Do sklejenia chatki:1
białkookoło 1,5 szklanki
cukru pudruCukier puder przesiać, utrzeć razem z
białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego).
Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy.Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania. Ja nakładam spoinę od środka – żeby na zewnątrz
mieć większą swobodę w dekorowaniu. Można też sklejać od zewnątrz – powinno być łatwiej. Cały domek skleja się etapami – najpierw ściany,
potem połowę dachu a na koniec jak już
lukier się mocno zestali doklejam drugą połówkę dachu. Cały proces zajmuje trochę czasu.