Wykonanie
Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.Składniki:25 dag
margaryny60 dag
mąki pszennej20 dag
cukru8 łyżek
miodu1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawa do piernikaok 10 żółtych i 10
pomarańczowych landrynek
Lukier:1
białkook 1,5 szkl.
cukru pudru1. Wycinamy szablon na domek z piernika.
Margarynę,
miód i
cukier rozpuszczamy, studzimy.* http://www.haunteddimensions.raykeim.com/PMtemplates.pdf2.
Mąkę z
sodą oczyszczoną przesiewamy i wlewamy do niej
miód. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Podczas wałkowania pozostałe ciasto przechowujemy w woreczku po to, aby nie stwardniało.3. Piernika najlepiej wałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4 mm, przykładać wzór, wycinać szablon i piec ok 10 minut w 180*C.
4. Landrynki tłuczemy w moździerzu i po same brzegi wysypujemy nimi wnęki na okna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy do momentu ich rozpuszczenia.Przed dekorowaniem elementy
domku muszą całkowicie wystygnąć.5.
Białko ubijamy z
cukrem pudrem. Masa musi być bardzo gęsta, nie może
kapać (właściwie zaraz wysycha :) ) Jeżeli dodacie za dużo
cukru pudru, wlejcie kilka kropel gorącej
wody.Na początku każdy element dekorujemy, dopiero jak
lukier całkowicie wystygnie łączymy ze sobą poszczególne elementy
domku.* Ja swój domek posklejałam wg własnych upodobań, pewne części nie były mi potrzebne :)** aby wyrównać brzegi i wnęki na okna użyłam pilniczka z grubym ziarnem