Wykonanie
Stajenka ta jest bardzo prosta w wykonaniu, gdyż nie trzeba jej kleić lukrem, wystarczy precyzyjnie wyciąć z masy piernikowej poszczególne jej elementy, upiec, polukrować i złożyć. Polecam. Szablon szopki można znaleźć tutaj.
Składniki:300 g
mąki pszennej125 g
margaryny100 g ciemnego
cukru4 łyżki płynnego
miodu1,5 płaskiej łyżki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
przyprawy do piernikaW garnku rozpuścić
margarynę z
cukrem i
miodem, przestudzić. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Wlać
margarynę z
cukrem i
miodem, dokładnie wygnieść. Masę rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać z szablonu elementy stajenki. Piec w temp. 180 °C ok. 10-12 minut na złoty kolor.Zimny piernik polukrować lukrem według własnego uznania i fantazji, można użyć
barwników spożywczych. Następnie złożyć szopkę