ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 kg mąki pszennej
* 3 jajka
* 50 dag miodu prawdziwego
* 8 dag smalcu
* 15 dag margaryny
* 2 łyżki kakao
* 4 łyżki cukru
* 3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1/2 szklanki mleka
* 1 i 1/2 -2 przyprawy do piernika
Sposób wykonania
Do rondelka dodać margarynę, smalec, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika, rozpuścić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i wymieszać.
Do mąki dodać ostudzoną masę miodową i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni.
Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię).
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Przechowywać w puszcze, pojemniku, lub torebce foliowej.
Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas miękkie.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/11/mieciutkie-pierniczki.html