Wykonanie
składniki* 1 kg
mąki pszennej* 3
jajka* 50 dag
miodu prawdziwego* 8 dag
smalcu* 15 dag
margaryny* 2 łyżki
kakao* 4 łyżki
cukru* 3 łyżeczki
sody oczyszczonej* 1/2 szklanki
mleka* 1 i 1/2 -2
przyprawy do piernikaSposób wykonaniaDo rondelka dodać
margarynę,
smalec,
miód,
cukier,
kakao,
przyprawę do piernika, rozpuścić i ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać
jajka,
sodę rozpuszczoną w
mleku i wymieszać.Do
mąki dodać ostudzoną masę
miodową i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni.Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię).Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min.Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Przechowywać w puszcze, pojemniku, lub torebce foliowej.Po upieczeniu można je długo przechowywać i są cały czas miękkie.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.