1 szklanka białek1 szklanka mąki przennej1 szklanka cukru1 kostka masła1 szklanka maku1 łyżeczka proszku do pieczenia500 ml śmietanki kremówki 36%1/4 szklanki cukru pudrusok z 1/4 cytryny- białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli i w miarę ubijania cukier- masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia- do białek dodajemy mąkę, mak, proszek do pieczenia i na końcu wystudzone masło- całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy- masę wykładamy na blachę do babeczek, wyłożoną papilotkami- pieczemy w temperaturze 180 C przez 25 minut (do suchego patyczka)- po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia- śmietanę kremówkę ubijamy bardzo powoli na najwolniejszych obrotach- pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder- a gdy skończymy ubijanie i wyłączymy robota, powoli dolewamy sok z cytryny bardzo ostrożnie łącząc go z bitą śmietaną- śmietaną dekorujemy babeczki w dowolny sposób i w dowolnych proporcjachSmacznego:)