Wykonanie
Wasze ulubione babeczki teraz z tęczowym kremem! Jako bazę możecie przygotować swoje ulubione ciasto ucierane lub skorzystać z mojej propozycji na klasyczne ciasto babeczkowe. Krem z
serka mascarpone i
śmietany kremówki o lekkim aromacie
cytryny - nie jest trudny do wykonania, zachowuje kształt przy dekorowaniu przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki. Krem bardzo smaczny, ale najlepszy w dniu podania. Jeśli szukacie bardziej stabilnego kremu warto przygotować prosty krem
maślany lub krem
maślany na
bezie szwajcarskiej . Tęczowe babeczki teraz jeszcze prostsze do przygotowania :-).Składniki na 9 babeczek:110 g
masła80 g drobnego
cukru110 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z
cytryny i wymieszać szpałułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto*:750 g
serka mascarpone (3 opakowania)250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny2 - 3 łyżki
cukru pudru9 wisienek koktajlowychkolory w paście/żelu WiltonaWszystkie składniki powinny być schłodzone.W misie miksera umieścić
serek mascarpone i
śmietanę kremówkę. Zmiksować, do otrzymania gęstej masy, pod koniec miksowania dosypując przesiany
cukier puder i dodając ekstrakt (uwaga: nie za długo, by masa się nie zwarzyła). Krem schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie krem rozdzielić pomiędzy 5 miseczek, do każdej nakładając odpowiednio mniej kremu. Zabarwić przy pomocy
różnokolorowych barwników spożywczych w postaci pasty/żelu (w kubeczkach) dodając ich do każdej miseczki z kremem w małej ilości (na czubku łyżeczki) i mieszając.Rękaw cukierniczy z okragłą tylką wypełnić pierwszym kremem (którego mamy przygotowanego najwięcej) i wycisnąć szlaczek wokół brzegów każdej z babeczek. Szlaczki wypełnić wewnątrz kremem i wyrównać. W taki sam sposób wycisnąć pozostałe kolory kremów, na wierzchołku każdą babeczkę udekorować wisienką koktajlową. Schłodzić w lodówce.* Uwaga: warto
mieć dodatkowe składniki do kremu w zapasie, na wypadek, gdyby zabrakło (choć nie powinno :-).Smacznego :-).
Do przygotowania tęczowego kremu użyłam barwników w paście/żelu Wiltona . Może już zauważyliście we wcześniejszych przepisach - używam tylko takich barwników. Nie trzeba szukać dalej, są idealne.W podstawowym zestawie Wiltona znajdziecie 8 najczęściej używanych kolorów. Zamknięte w poręcznych pudełeczkach, dobrze się przechowują przez długi okres czasu i są bardzo, ale to bardzo wydajne.Konsystencja żelu/pasty pozwala na bardzo dobre ich rozprowadzenie w cieście lub kremie. Nie niszczą struktury wypieków, kremów, nawet ciast
bezowych lub tak bardzo kapryśnych - makaroników. Do koloryzacji dodaje się ich niezwykle mało, wystarczająca ilość to na czubku łyżeczki lub nawet wykałaczki! Nie zmieniają barwy wypieków po upieczeniu (choć kolor wydaje się bardziej intensywny i głęboki). Piekłam już z ich dodatkiem m.in.tęczowy serniktort tęczowya
ciasteczka kruche i pierniczki dekorowałam przy pomocy kolorowego lukru królewskiego.. i wiele, wiele innych.
Barwniki spożywcze Wiltona można nabyć w sklepie internetowym 'AleDobre.pl' . Tam również można znaleźć niestandadowe kolory barwników Wiltona.Dodadzą bajecznych kolorów Waszym wypiekom! Na pewno do tematu
wrócę już przy dekoracji
ciasteczek na Halloween i kolorować będziemy aż do świąt ;-).
* Źródło inspiracji - okładka książki ' Dekoracja babeczek i muffinów '.-------------------------------------------------------