Wykonanie
Pyszne,
cytrynowe, wiosenne ciasto przygotowane specjalnie w okazji Dnia Świętego
Patryka, patrona Irlandii, które obchodzone jest już za kilka dni. W tym dniu wszystko powinno być zielone, taki jest narodowy kolor Irlandii i kojarzy się z zawsze zieloną trawą... Ciasto jest soczyste, mocno
cytrynowe i smakuje wyśmienicie :-).Składniki na ciasto:220 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła2 duże
jajka120 ml
mleka150 g drobnego
cukru do wypiekówsok i skórka otarta z 1
cytrynyodrobina 'trawiastego' zielonego barwnika np. w żelu/paście*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i
skórkę z cytryny, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą
mąkę i
mleko, w
trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać barwnik i delikatnie wmieszać do ciasta.Blaszkę o wymiarach dolnych 22 x 25 cm, wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Masa kremowa:250 g
serka mascarpone, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
cytrynyPonadto:6 dużych i dojrzałych
owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterki
Serek mascarpone i
śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając
cukier puder i ekstrakt z
cytryny.Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki
kiwi. Pokroić i schłodzić.* użyłam barwnika w kubeczki firmy Wilton, kolor: leaf greenUwaga:
kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Można również lekko skropić je
sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą
konfitury agrestowej.Smacznego :-).