ßßß
Pyszne, cytrynowe, wiosenne ciasto przygotowane specjalnie w okazji Dnia Świętego Patryka, patrona Irlandii, które obchodzone jest już za kilka dni. W tym dniu wszystko powinno być zielone, taki jest narodowy kolor Irlandii i kojarzy się z zawsze zieloną trawą... Ciasto jest soczyste, mocno cytrynowe i smakuje wyśmienicie :-).Składniki na ciasto:220 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła2 duże jajka120 ml mleka150 g drobnego cukru do wypiekówsok i skórka otarta z 1 cytrynyodrobina 'trawiastego' zielonego barwnika np. w żelu/paście*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Na przemian dodawać przesianą mąkę i mleko, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać barwnik i delikatnie wmieszać do ciasta.Blaszkę o wymiarach dolnych 22 x 25 cm, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Masa kremowa:250 g serka mascarpone, schłodzonego250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z cytrynyPonadto:6 dużych i dojrzałych owoców kiwi, obranych i pokrojonych w plasterkiSerek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do naczynia i ubić na lekko sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt z cytryny.Wystudzone ciasto przełożyć na blat. Wierzch i boki posmarować kremem. Na wierzchu poukładać plasterki kiwi. Pokroić i schłodzić.* użyłam barwnika w kubeczki firmy Wilton, kolor: leaf greenUwaga: kiwi najlepiej układać na wierzchu bezpośrednio przed podaniem. Można również lekko skropić je sokiem z cytryny lub posmarować cienką warstwą konfitury agrestowej.Smacznego :-).