Wykonanie
Madzia ostatnio coraz więcej ciast robi. Jakoś tak ją naszło trzeba więc korzystać
póki można.Składniki na ciasto:220 g
mąki pszennej200 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka120 ml
mleka150 g
cukrusok i skórka otarta z dwóch
cytrynzielony
barwnik spożywczyW misie miksera ucieramy
masło z
cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim dodajemy
jajka. Po każdym
jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie sok i
skórkę z cytryn i dalej miksujemy jeszcze przez moment.Następnie na przemian dodajemy
mąkę i
mleko - w
trzech turach. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości
barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru.Blachę (22x25 cm) smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy.Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Masa kremowa:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 36%1,5 łyżki
cukru pudru6
kiwiSerek mascarpone i
śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki
kiwi. Chłodzimy w lodówce.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)