ßßß

Madzia ostatnio coraz więcej ciast robi. Jakoś tak ją naszło trzeba więc korzystać póki można.Składniki na ciasto:220 g mąki pszennej200 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 duże jajka120 ml mleka150 g cukrusok i skórka otarta z dwóch cytrynzielony barwnik spożywczyW misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim dodajemy jajka. Po każdym jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie sok i skórkę z cytryn i dalej miksujemy jeszcze przez moment.Następnie na przemian dodajemy mąkę i mleko - w trzech turach. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na koniec dodajemy do całości barwnik spożywczy i mieszamy do uzyskania koloru.Blachę (22x25 cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy.Pieczemy 30-35 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Masa kremowa:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki 36%1,5 łyżki cukru pudru6 kiwiSerek mascarpone i śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki kiwi. Chłodzimy w lodówce.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)