ßßß
Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowejSKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:150 ml śmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczyWYKONANIE:MUFFINKI:Piekarnik nagrzej do 180 stopni C .Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem.Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM:Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu i zataczaj kręgi dookoła, tak aby powstała róża.Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO!
