Wykonanie
Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej
mlecznej czekolady, kremu z
bitej śmietany i
serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g
mąki pszennej120 g
masła2
jajka90 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowejSKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:150 ml
śmietany kremówki 36 %150 g
serka mascarponeniebieski
barwnik spożywczyWYKONANIE:MUFFINKI:Piekarnik nagrzej do 180 stopni C .Do miski wrzuć miękkie
masło i
cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę.Po kolei zacznij dodawać
jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko.Wlej esencję
waniliową. Wymieszaj.Posiekaj na drobne kawałeczki
czekoladę (możesz również użyć gotowych
groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu.Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej
serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem.Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM:Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie WILTON 1M) napełnij gotowym kremem i rozpocznij dekorowanie.Chwyć muffinkę, tylkę umieść na środku babeczki, równolegle, wyciśnij troszkę kremu i zataczaj kręgi dookoła, tak aby powstała róża.Gotowe babeczki przechowuj w lodówce. SMACZNEGO!