Wykonanie
Z zakupów wróciłam do domu z litrową nutellą. Ogromny słoik zainspirował mnie do upieczenia muffinek, aby
słodyczy nie było za mało podałam je z kremem i
cukierkami. - Takie połączenie sprawia, że od razu robi się cieplej, nawet w takie smutne, deszczowe dni jak dziś.Z podanych składników można zrobić 12 mniejszych lub 9 większych babeczek.Przepis na muffinki pochodzi z bloga „Moje Wypieki”.
Babeczki:140 g miękkiego
masła1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenianutella (około pół szklanki)Krem
serek mascarpone 250g
śmietana kremówka 150gpół opakowania dowolnej
galaretki, najlepiej jasnej (45g)Posypkamini LentilkyMiękkie
masło utrzeć na puszystą masę. Dodać
cukier. Wbijać po jednym
jajku, po każdym dokładnie miksować. W osobnej misce
mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia. Całość dodać do masy i wymieszać drewnianą łyżką.Papilotki wyłożyć do formy na muffiny. Nałożyć do niej ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem do szaszłyków wymieszać ciemną masę z jasną.Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut.Krem
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.Następnie powoli, dużą łyżką dodać
mascarpone i
galaretkę w proszku, zmiksować na małych obrotach.Wyłożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć ją na babeczki i udekorować
cukierkami.Gotowe babeczki schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!