ßßß

SKŁADNIKI:CIASTO:220 g mąki pszennej200 g masła2 jajka120 ml mleka150 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cytryna (cały sok i cała skórka)zielony barwnik (tylko kilka kropel)KREM:250 g serka mascarpone250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%1 i 1/2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny+ 5 owoców kiwi :)WYKONANIE:1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki.3. Do większej miski dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę.4. Dodać jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość.5. Dodać do dużej miski sok z jednej cytryny i startą skórkę.6. Cały czas miksować i dodawać na przemian wcześniej przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.7. Następnie dodać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać.8. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.9. Przygotować formę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Do suchego patyczka.10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia.11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę.12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny.13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem.14. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki, każde kiwi należy skropić sokiem z cytryny.15. Gdy ciasto jest już wyłożone kremem, można ułożyć plasterki kiwi.
Smacznego :)