Wykonanie
Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :)
SKŁADNIKI:CIASTO:220 g
mąki pszennej200 g
masła2
jajka120 ml
mleka150 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cytryna (cały sok i cała skórka)zielony barwnik (tylko kilka kropel)KREM:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%1 i 1/2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytryny+ 5
owoców kiwi :)WYKONANIE:1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.2.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki.3. Do większej miski dodać
masło i
cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę.4. Dodać
jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość.5. Dodać do dużej miski sok z jednej
cytryny i startą skórkę.6. Cały czas miksować i dodawać na przemian wcześniej przesiana
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
mleko.7. Następnie dodać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać.8. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.9. Przygotować formę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Do suchego patyczka.10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia.11. Następnie należy przygotować krem do ciasta:
serek mascarpone przekładamy do miski razem ze
śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę.12. Dodajemy
cukier puder i
sok z cytryny.13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem.14. Obieramy
kiwi i kroimy na plasterki, każde
kiwi należy skropić
sokiem z cytryny.15. Gdy ciasto jest już wyłożone kremem, można ułożyć plasterki
kiwi.
Smacznego :)