ßßß



Składniki na 12 sztuk:270 g mąki pszennej150 g cukru100 g owoców kandyzowanych2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1 jajkosok z jednej cytrynyskórka otarta z jednej cytryny270 ml mleka100 g masłaSkładniki na lukier:¾ szklanki cukru pudru2 szczypty zielonego barwnika (dałam barwnik w proszku, odrobinę na czubku łyżeczki)2-3 łyżki wrzącej wodyWykonanie:Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek i sodę. Mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem. W małym rondlu rozpuszczamy masło. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, dodajemy otarta skórkę z cytryny oraz kandyzowane owoce. Formę na muffiny wykłdamy papilotkami, ciasto nakładamy do ¾ wysokości papilotki. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 22 min.Lukrowa polewaDo cukru pudru dodajemy zielony barwnik, a następnie wlewamy wodę i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z formy i dekorujemy zielony lukrem.Smacznego!