Wykonanie
Puszyste, mięsite muffiny o lekko
cytrynowym smaku … w środku kawałki kolorowych
owoców kandyzowanych … na wierzchu zielona, wiosenna polewa lukrowa …
Składniki na 12 sztuk:270 g
mąki pszennej150 g
cukru100 g
owoców kandyzowanych2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajkosok z jednej
cytrynyskórka otarta z jednej
cytryny270 ml
mleka100 g
masłaSkładniki na
lukier:¾ szklanki
cukru pudru2 szczypty zielonego barwnika (dałam barwnik w proszku, odrobinę na czubku łyżeczki)2-3 łyżki wrzącej
wodyWykonanie:Do naczynia przesiewamy
mąkę dodajemy
cukier, proszek i
sodę. Mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy
jajko z
mlekiem. W małym rondlu rozpuszczamy
masło. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, dodajemy otarta
skórkę z cytryny oraz kandyzowane
owoce. Formę na muffiny wykłdamy papilotkami, ciasto nakładamy do ¾ wysokości papilotki. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 22 min.Lukrowa polewaDo
cukru pudru dodajemy zielony barwnik, a następnie wlewamy
wodę i mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z formy i dekorujemy zielony lukrem.Smacznego!