Wykonanie
Dziś specjał kuchni angielskiej. Ze zrobieniem tego ciasta czekałam do jesieni, kiedy
owoce cytrusowe są bardziej na miejscu niż np. latem. Autorką receptury jest Nigella L. U niej występuje jako My Mother-in-law's Madeira
Cake :-). Ciekawskim wyjaśnię, że nazwa nawiązuje do szlachetnego portugalskiego
wina, z którym Madeira
cake znakomicie się komponuje. Ciasto jest bardzo smaczne i dziecinnie proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej
herbatki. Jednak, jeśli lubicie wyraźną
cytrynową nutę, proponuję zwiększyć ilość
skórki cytrynowej ( ja dałam z 2
cytryn i taką podaję w przepisie). Spotkałam się również z wersją
pomarańczową. Musi być równie pyszna.Nigella używa
mąki samorosnącej. W naszych warunkach, należy zastąpić ją mieszanką zwykłej
mąki pszennej z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Zasada jest następująca: na każde 150g
mąki dajemy 1/2 łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki
sody.Polecam Waszej uwadze karmelizowane
cytryny. Moim zdaniem są fantastycznym elementem dekoracyjnym.
Składniki na na formę keksówkę 29x15 cm:ciasto:300g
mąki pszennej200g
cukru240g miękkiego
masła3
jajaskórka z 2
cytryn i sok z 1
cytryny lub skórka z 2
pomarańczy i sok z 1
pomarańczy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejcukier puder do posypaniakarmelizowana
cytryna:1
cytryna1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
cukruWykonanie:ciasto:
Masło ucieramy z
cukrem na puch, wsypujemy
skórke cytrynową. Dodajemy po jednym
jajku na przemian z 1 łyżką
mąki (3
jaja i 3 łyżki
mąki). Następnie wsypujemy resztę
mąki, wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Na końcu wlewamy
sok cytrynowy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy około 50 min w temp. 170C.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.karmelizowana
cytryna:
Wodę zagotowujemy. Wsypujemy
cukier, a gdy się rozpuści wkładamy
cytrynę, obraną ze skórki ( ja tym razem nie obrałam) i pokrojoną w plastry. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż
syrop lekko zgęstnieje i skarmelizuje. Wyjmujemy
cytrynę, kładziemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy nią wierzch ciasta.
Życzę Wam smacznego! :-)