ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem

nazwa

Wykonanie

Wolniejsze popołudnie, szybki przegląd internetu w poszukiwaniu czegoś co może być smaczne, szybkie i nie będzie wymagało wizyty w sklepie i… znalazłam tutaj ten właśnie przepis na babeczki. Także nie są mojego autorstwa, jedynie trochę go zmodyfikowałam, ale też nie za bardzo.
Choć wyglądem nie zachwycają, to wyszły smaczne, mokre tak jak lubię ( nie suche, typu kruszonka ), o aromatycznym, wyczuwalnym smaku cytryny. A w wersji z makiem, w moich oczach zyskały dodatkowy plus.
Składniki:
– 200g mąki pszennej
– 3 jajka
– 70g cukru
– 100g masła
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżeczka cukru waniliowego
– 75 ml mleka
– 3 łyżki maku
– jedna cytryna
– 200g cukru pudru
Przygotowanie:
* Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce skórkę, a następnie wyciskamy z niej sok.
* Masło rozpuszczamy i studzimy. Cukier ubijamy z jajkami, cukrem waniliowym, otartą skórką oraz połową soku z cytryny. Całość łączymy z przestudzonym masłem.
* W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy suche składniki z mokrymi a na koniec wsypujemy mak.
( Ciasto będzie dość rzadkie ).
* Napełniamy ciastem foremki do muffinek, do wysokości trzech czwartych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 20 minut (babeczki nie wyrosną zbyt mocno).
* Po przestudzeniu można polukrować babeczki cytrynowym lukrem przygotowanym z soku cytryny i cukru pudru, bądź po prostu posypać cukrem pudrem. Ja nie zdążyłam zrobić żadnej z tych wersji, bo zniknęły jak były jeszcze ciepłe :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/babeczki-cytrynowe-z-makiem