Wykonanie
Oj dawno na blogu nie było przepisu na muffinki. A przecież są takie łatwe do zrobienia i nie potrzeba do nich jakiś specjalnych umiejętności kucharskich. I najważniejsze - zawsze wychodzą, robi się je szybko i zawsze dobrze smakują ;)U mnie w wersji z
gorzką czekoladą i z kolorową
bitą śmietaną, w mini wydaniu. Takie na raz ;) Jeśli nie posiadacie blaszki na mini muffinki, nic nie szkodzi - przepis idealnie nadaje się również na wersję standardową, tylko zamiast 24 mini muffinek upieczecie (z tej porcji) 12 w standardowej wielkości.Krem jest lekki i bardzo smaczny. Najlepszy w dniu wykonania i ładnie trzyma kształt szprycy.
Składniki (na 24 szutk mini muffinki lub 12 sztuk standardowej wielkości):- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 - 3/4 szklanki
cukru- 2
jajka- 100g
masła- 3/4 szklanki
mleka- 50g
gorzkiej czekolady (pół tabliczki)- 250ml
śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g
serka mascarpone- 2-3 łyżki
cukru pudruMasło rozpuścić i wystudzić. Dodać
mleko i
jajka i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia i
cukier.Do
mąki wlać masę jajeczno-
mleczno-
maślaną oraz posiekaną drobno
czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej
mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę).Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości.Piec 18 minut w piekarniku nagrzanym do 210C (mini muffinki - normalnej wielkości - piec ok.20-25 minut).Po upieczeniu wyjąć na kratce i wystudzić.Przygotować
bitą śmietaną.Do misy miksera wlać
śmietanę kremówkę, lekko zmiksować. Dodać
cukier i
mascarpone. Ubić na sztywno.
Śmietanę podzielić na 2 części i do każdej dodać ulubiony kolor barwnika. Delikatnie wymieszać.Smacznego!