Wykonanie
Uwielbiam pastylki
miętowe After eight –
czekoladki miętowe oblane
czekoladą. Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem i w tej też tonacji jest dzisiejsza propozycja.Przedstawiam Wam ciasto „After eight”
czekoladowo-
miętowe.Ciasto jest na ciężkim spodzie – mocno
czekoladowym brownie. Kolejne warstwy stanowią już lekkie masy a mianowicie pianka czekoladowa z
serkiem mascarpone oraz miętowa pianka.Całość przyozdobiona
czekoladą.Ciasto warte jest wypróbowania!!Gorąco polecam!!
spód brownie:120g
masła200g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)2
jaja140g
cukru65g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa czekoladowa:100g
czekolady (u mnie
mleczna, bo taką lubię)200g
serka mascarpone200ml
śmietanki 30%2 łyżeczki
żelatynymasa miętowa:200 g
serka mascarpon e200ml
śmietanki 30%2 łyżeczki
żelatyny4 łyżki
cukru pudru15-20 listów świeżej
mięty1 łyżeczka kropli
miętowychzielony barwnik – nie musi być, ale ja dla wydobycia koloru dodałam odrobinę
Masło roztopić, zdjąć z ognia, dodać do niego pokruszoną
czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się
czekolady i uzyskania jednolitej masy.
Jajka połączyć z
cukrem (rózgą), dodać ciepłą
czekoladę, esencję
waniliową oraz
mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą.Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 20 minut.Ciasto wyjąć i ostudzić.100ml
śmietanki podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty.
Czekoladę rozpuścić w
śmietance.
Żelatynę namoczyć w małej ilości
wody (do zakrycia
żelatyny).
Serek połączyć z pozostałą
śmietanką – ubić na puszysty krem.Pod koniec ubijania dodać do masy rozpuszczoną
czekoladę i pogrzaną i rozpuszczoną
żelatynę.Tężejącą masę
czekoladową wyłożyć na ostudzone brownie.
Śmietankę przeznaczoną na masę
miętową doprowadzić do zagotowania i zalać nią listki
mięty.
Śmietankę odstawić do naciągnięcia a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.Po schłodzeniu wyjąć listki
mięty a
śmietankę połączyć z
serkiem,
cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie po napęcznieniu rozpuścić i dodać do masy miętowej.W celu wzmocnienia smaku
miętowego dodać parę kropli
miętowych oraz barwnika zielonego(barwnik można pominąć).Masę
miętową wyłożyć na masę
czekoladową i schłodzić w lodówce.Dowolnie udekorować
czekoladą.Smacznego!!