ßßß
spód brownie:120g masła200g gorzkiej czekolady2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)2 jaja140g cukru65g mąki pszennej1/4 łyżeczki proszku do pieczeniamasa czekoladowa:100g czekolady (u mnie mleczna, bo taką lubię)200g serka mascarpone200ml śmietanki 30%2 łyżeczki żelatynymasa miętowa:200 g serka mascarpon e200ml śmietanki 30%2 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukru pudru15-20 listów świeżej mięty1 łyżeczka kropli miętowychzielony barwnik – nie musi być, ale ja dla wydobycia koloru dodałam odrobinęMasło roztopić, zdjąć z ognia, dodać do niego pokruszoną czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy.Jajka połączyć z cukrem (rózgą), dodać ciepłą czekoladę, esencję waniliową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą.Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 20 minut.Ciasto wyjąć i ostudzić.100ml śmietanki podgrzać nie doprowadzając do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty.Czekoladę rozpuścić w śmietance.Żelatynę namoczyć w małej ilości wody (do zakrycia żelatyny).Serek połączyć z pozostałą śmietanką – ubić na puszysty krem.Pod koniec ubijania dodać do masy rozpuszczoną czekoladę i pogrzaną i rozpuszczoną żelatynę.Tężejącą masę czekoladową wyłożyć na ostudzone brownie.Śmietankę przeznaczoną na masę miętową doprowadzić do zagotowania i zalać nią listki mięty.Śmietankę odstawić do naciągnięcia a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.Po schłodzeniu wyjąć listki mięty a śmietankę połączyć z serkiem, cukrem pudrem i ubić na sztywno.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie po napęcznieniu rozpuścić i dodać do masy miętowej.W celu wzmocnienia smaku miętowego dodać parę kropli miętowych oraz barwnika zielonego(barwnik można pominąć).Masę miętową wyłożyć na masę czekoladową i schłodzić w lodówce.Dowolnie udekorować czekoladą.Smacznego!!

