ßßß
Co pewien czas będę przedstawiała Wam propozycje wielkanocne :-). Na pewno jeszcze za wcześnie na wielkanocne wypieki, ale za 3 - 4 tygodnie powinniście mieć już gotową listę ciast świątecznych. Może skorzystacie z nowych przepisów?Niesamowite połączenie klasycznych mięciutkich waniliowych babeczek z likierem jajecznym i kremem cytrynowym. W formie mini - babeczek na 2-3 kęsy. Advocaat nie dominuje w babeczkach, ale dodaje im niecodziennej nuty smakowej. Udekorowane, jakby były babeczkami z jajkami sadzonymi... Proszę wrzućcie je na listę już teraz :-).Składniki na około 26 sztuk mini - babeczek:120 g masła110 g drobnego cukru do wypieków z wanilą2 duże jajka200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki advocaatu (45 ml)Dodatkowo:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudru3/4 szklanki lemon curdu (cytrynowego kremu), schłodzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Wlać advocaat i wymieszać.Formę do mini - muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je prawie do pełna (najłatwiej jedorazowym rękawem cukierniczym z odciętym rogiem).Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Wykonanie:Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1cm tylką. Wycisnąć na wierzch mini - babeczki formując okrąg. Na sam środek, również z rękawa cukierniczego, wycisnąć 1 - 1,5 łyżeczki lemon curdu .Smacznego :-).
