Wykonanie
Co pewien czas
będę przedstawiała Wam propozycje wielkanocne :-). Na pewno jeszcze za wcześnie na wielkanocne wypieki, ale za 3 - 4 tygodnie powinniście
mieć już gotową listę ciast świątecznych. Może skorzystacie z nowych przepisów?Niesamowite połączenie klasycznych mięciutkich
waniliowych babeczek z
likierem jajecznym i kremem
cytrynowym. W formie mini - babeczek na 2-3 kęsy. Advocaat nie dominuje w babeczkach, ale dodaje im niecodziennej nuty smakowej. Udekorowane, jakby były babeczkami z
jajkami sadzonymi... Proszę wrzućcie je na listę już teraz :-).Składniki na około 26 sztuk mini - babeczek:120 g
masła110 g drobnego
cukru do wypieków z
wanilą2 duże
jajka200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki advocaatu (45 ml)Dodatkowo:250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudru3/4 szklanki lemon
curdu (
cytrynowego kremu), schłodzonegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Wlać advocaat i wymieszać.Formę do mini - muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je prawie do pełna (najłatwiej jedorazowym rękawem cukierniczym z odciętym
rogiem).Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania
cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1cm tylką. Wycisnąć na wierzch mini - babeczki formując okrąg. Na sam środek, również z rękawa cukierniczego, wycisnąć 1 - 1,5 łyżeczki lemon
curdu .Smacznego :-).