Wykonanie
Wiosna za naszymi oknami już na całego ... yyy.. wróć. Wiosna tylko w kalendarzu (w UK również zimno), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by Wasze wypieki były już wiosenne :-). Mnie, jak co roku o tej
porze, bierze na malutkie kolorowe
ciasteczka, babeczki, pralinki, świąteczne maleństwa... Najlepsze, klasyczne babeczki z nutką
cytrynową, tym razem w postaci słodkich 'motylków', z
dżemem malinowym i kremem z
bitej śmietany. Ukochane przez moje dziewczyny, i ze względu na smak i słodki wygląd. Proste w wykonaniu, a bardzo cieszą oczy. Polecam :-).Składniki na 12 babeczek:160 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków165 g
mąki pszennej np. tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkaskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać
skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Ponadto:3/4 - 1 szklanka
dżemu malinowego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka
cukru pudrucukier puder - do oprószeniaKremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając
cukier puder.Wystudzone babeczki przełożyć na deseczkę. Nożem z piłką odciąć im 'czapeczki' i przekroić na pół - to będą skrzydełka motylków. Babeczkę posmarować łyżką
dżemu malinowego, ozdobić kremem z
bitej śmietany, przymocować skrzydełka. Oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).