ßßß
Przepis pochodzi z Moich WypiekówSkładniki na około 10-12 babeczek tradycyjnej wielkościPotrzebujemy:120 g masła2 jajka110 g drobnego cukru do wypieków200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki advocatu (mi wlało się odrobinę więcej)Dodatkowo:1 szklanka śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru1 szklanka lemon curdSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Masło miksujemy wraz z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pojedynczo jajka i po każdym dodanym miksujemy.Odstawiamy mikser, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy advocat - całość mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. W przepisie oryginalnym były to mini babeczki, u mnie wersja tradycyjna (wielkościowo).Wlewamy masę (jest dość gęsta) do foremek niemalże do samej góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut ( w przypadku wersji mini - 15 minut).Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy są dopieczone.Odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę, dodajemy cukier puder i przez chwilę miksujemy. Na wystudzone babeczki nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego o szerokiej okrągłej końcówce - najpierw bitą śmietanę (wyciskając w jednym miejscu aby sama ułożyła się na kształt jaja), a następnie tak samo nakładamy lemon curd.Smacznego!!
