Wykonanie
Na zewnątrz zimno. Sytuację ratuje jedynie odrobina śniegu, który wygląda uroczo, ale pod warunkiem, że obserwuje się go z ciepłego mieszkania. Ponieważ nie lubię zimna, zawsze o tej
porze roku marzą mi się egzotyczne wyprawy. Skoro natłok pracy nie pozwala na wojaże, pozostaje mi chociaż wyprawa kulinarna. Dziś proponuję przepis na pachnące
ananasem babeczki przywodzące na myśl tropikalne wyspy.200 g
mąki pszennej80 g
cukru70 ml
mleka50 ml
soku ananasowego70 g
masła2
jajka1 łyżka
proszku do pieczeniaśmietana kremówkalemon
curdMasło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego
jajka oraz
mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
cukier,
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Na koniec dolewamy
sok ananasowy i ponownie mieszamy. Rozlewamy ciasto do foremek z papilotkami po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po ostudzeniu ozdabiamy
bitą śmietaną i lemon
curd . Do przybrania można też użyć kawałków
ananasa z puszki.