ßßß
            
        
W ponury dzień proponuję Wam, na poprawę humoru, pyszny deser w energetycznym żółtym kolorze. Bazuje on na cytrynach, które oprócz pięknego zapachu i wyglądu są też bardzo zdrowe.Cytryna pochodzi z południowych Chin, a do Europy dotarła dopiero w średniowieczu. Uprawiana jest obecnie głównie w celach kulinarnych. Jest bogata w witaminę C, B1 i kwas cytrynowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C cytryna wspomaga pracę układu odpornościowego, oraz przyspiesza powrót do zdrowia.Potas zawarty w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem. Dodatkowo, ułatwia utrzymanie właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, sprzyja więc walce z miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów. Cytryna zawiera sporo pektyny, co sprawia, że znakomicie hamuje łaknienie. Może to być pomocne podczas odchudzania.
Cytryna to owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas cytrynowyDo przygotowania sufletów potrzebne będą:5-6 cytrynNależy je wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Obciąć wierzch, wydrążyć miąższ, najlepiej nad miską ponieważ będzie dużo soku, który jest potrzebny później. W celu uzyskania samego soku należy zawartość miski przecedzić. Natomiast wydrążonym skórkom z cytryn wyrównujemy spód, aby stały prosto, należy uważać by nie zrobić dziury na wylot, ponieważ później będziemy te skórki napełniać masą.KREM CYTRYNOWY3 żółtka0,5 szklanki soku wydrążonych cytryn0,5 szklanki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej3 łyżki śmietanki 30%3 łyżki masłaSok cytrynowy podgrzewamy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. W osobnej misce mieszamy żółtka ze śmietanką i mąką ziemniaczaną, dobrze jest użyć trzepaczki, by nie było grudek. Gorący sok powoli wlewamy do masy z żółtek, cały czas mieszając. Następnie całość z powrotem wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na noc.BAZA SUFLETOWA3 białka0,5 szklanki cukru pudruwcześniej przygotowany krem cytrynowy125g mąki pszennejBiałka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do niej małymi porcjami cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę i krem cytrynowy i całość delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masą sufletową napełniamy wydrążone cytryny, ale nie do pełna, najlepiej ok. 1,5cm poniżej szczytu cytryny. Jeśli zostało nam masy, a nie mamy już cytryn (lub jeśli ogólnie jesteśmy leniwi i nie chce nam się ich drążyć, to można masą napełnić kokilki, najlepiej do połowy). Pieczemy ok.30min w piekarniku nagrzanym do 190 o C.
Deser w smaku przypomina cytrynowy biszkopt, można go posypać cukrem pudrem lub podać z jakąś polewą. Nie jest łatwy w przygotowaniu, ale podany w wydrążonych skórkach z cytryn robi wrażenie.

Cytryna to owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas cytrynowyCytryna to owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas cytrynowy