Wykonanie
W ponury dzień proponuję Wam, na poprawę humoru, pyszny deser w energetycznym
żółtym kolorze. Bazuje on na cytrynach, które oprócz pięknego zapachu i wyglądu są też bardzo zdrowe.
Cytryna pochodzi z południowych Chin, a do Europy dotarła dopiero w średniowieczu. Uprawiana jest obecnie głównie w celach kulinarnych. Jest bogata w witaminę C, B1 i kwas
cytrynowy. Dzięki dużej zawartości witaminy C
cytryna wspomaga pracę układu odpornościowego, oraz przyspiesza powrót do zdrowia.Potas zawarty w
cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem. Dodatkowo, ułatwia utrzymanie właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, sprzyja więc walce z miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów.
Cytryna zawiera sporo pektyny, co sprawia, że znakomicie hamuje łaknienie. Może to być pomocne podczas odchudzania.
Cytryna to
owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas
cytrynowyDo przygotowania sufletów potrzebne będą:5-6
cytrynNależy je wyszorować szczoteczką pod bieżącą
wodą. Obciąć wierzch, wydrążyć miąższ, najlepiej nad miską ponieważ będzie dużo soku, który jest potrzebny później. W celu uzyskania samego soku należy zawartość miski przecedzić. Natomiast wydrążonym
skórkom z cytryn wyrównujemy spód, aby stały prosto, należy uważać by nie zrobić dziury na wylot, ponieważ później będziemy te skórki napełniać masą.KREM
CYTRYNOWY3
żółtka0,5 szklanki soku wydrążonych
cytryn0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
śmietanki 30%3 łyżki
masłaSok cytrynowy podgrzewamy z
cukrem, aż do jego rozpuszczenia. W osobnej misce mieszamy
żółtka ze
śmietanką i
mąką ziemniaczaną, dobrze jest użyć trzepaczki, by nie było grudek. Gorący sok powoli wlewamy do masy z
żółtek, cały czas mieszając. Następnie całość z powrotem wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Dodajemy
masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (aby nie powstał kożuch) studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na noc.BAZA SUFLETOWA3
białka0,5 szklanki
cukru pudruwcześniej przygotowany krem
cytrynowy125g
mąki pszennejBiałka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do niej małymi porcjami
cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami
mąkę i krem
cytrynowy i całość delikatnie mieszamy
łopatką do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masą sufletową napełniamy wydrążone
cytryny, ale nie do pełna, najlepiej ok. 1,5cm poniżej szczytu
cytryny. Jeśli zostało nam masy, a nie mamy już
cytryn (lub jeśli ogólnie jesteśmy leniwi i nie chce nam się ich drążyć, to można masą napełnić kokilki, najlepiej do połowy). Pieczemy ok.30min w piekarniku nagrzanym do 190 o C.
Deser w smaku przypomina
cytrynowy biszkopt, można go posypać
cukrem pudrem lub podać z jakąś polewą. Nie jest łatwy w przygotowaniu, ale podany w wydrążonych skórkach z
cytryn robi wrażenie.
Cytryna to
owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas
cytrynowyCytryna to
owoc pochodzący z południowych Chin, do Europy przywędrowała w okresie Średniowiecza. Obecnie jest uprawiana, jako roślina ozdobna, ale przede wszystkim w celach kulinarnych. Bogata w witaminę C, B1 i kwas
cytrynowy